neděle 9. prosince 2012

Ptačí oblast - heřmanický rybník

Dobré odpoledne.

V prosincovém čísle Slezskoostravských novin je článek věnovaný nové naučné stezce kolem heřmanického rybníka. Tak jsme se se starším synem rozhodli, že se na tu ptačí oblast podíváme...

Na rovinu. Venku -13°C, procházka po zdejší oblasti = pouze pro otrlé.

Naučná stezka je koncipována kolem heřmanické haldy a rybníka, ve kterém dominují rybářské boudy. Kolem je spousta prachu a prostředí, zvláště v zimě, působí dost depresivně. Paradoxně jsme nebyli u rybníka sami, i přes zákaz vjezdu se během cca 20 minut kolem nás prohnalo docela dost automobilů, zřejmě turistů dychtících spařit to, co duši ornitologa nenechá spát.



Ta oblast určitě stojí za detailní průzkum, ale jak jsme se shodli se starším synem, s tím synem menším, sedícím v kočárku, bychom se zde asi na normální procházku nevypravili.

Heřmanická halda působí hrůzostrašně a určitě svým vzhledem, špínou a prašností spíše člověka odpudí. Nicméně z hlediska městského obvodu Slezská Ostrava jde o území, které by se - spolu s jezery koblovskými a antošovickými -  mohlo stát výborným místem pro volnočasové aktivity obyvatel celého města Ostravy i okolí.

Až na tu haldu. Prach... A takové utopení oblasti v zemi nikoho...

Celá rybniční oblast stojí za to, člověk ani neví, co v obvodě je míst zajímavých a neprozkoumaných... Ale musí se toho chytit lidé, co mají chuť s tím něco dělat... Bude to spousta práce...


Hezké odpoledne.

Žádné komentáře:

Okomentovat